I.v.m. faillissement Instabox is er tijdelijk geen volledige verzenddekking in Nederland en Belgie. Bekijk hier de postcodes waar wij wel versturen.

Beef ribeye tataki italiano

De japanse bereidingswijze, maar dan met een italiaanse twist. Een experimant dat al een tijd in mijn hoofd zat. Toen het eruit kwam bleek het een voltreffer. Met een mooie graangevoerde ribeye maakte ik deze beef tataki. Oftewel dunne plakjes rundvlees gecombineerd met italiaanse smaken.

Beef ribeye tataki italiano

De japanse bereidingswijze, maar dan met een italiaanse twist. Een experimant dat al een tijd in mijn hoofd zat. Toen het eruit kwam bleek het een voltreffer. Met een mooie graangevoerde ribeye maakte ik deze beef tataki. Oftewel dunne plakjes rundvlees gecombineerd met italiaanse smaken.

Ingrediënten

250 gram
cherrytomaten
400 gram
ribeye
1 handje
pijnboompitten
1 el
olijfolie
3 el
balsamico azijn
geraspte Parmazaanse kaas
rucola
peper en zout

Benodigdheden

BBQ
Houten plank
Aluminiumfolie
Houtskool

Ga zelf aan de slag

Tataki betekent niets meer dan dungesneden. In het Italiaans hebben ze daar ook een mooie term voor: carpaccio. Zo dun als carpaccio is dit niet vandaar een tataki. Oerhollands: dunne plakjes vlees met een lekker sausje.

Een goed stuk rundvlees verdient natuurlijk ook een goed glas wijn. Sinds een jaar of 2 ben ik mij steeds meer aan het verdiepen in wijn en de combinatie met spijs. Ik ben bij lange na geen expert, maar door veel te proeven (hoe vervelend dat ook klinkt) wordt je beter in het herkennen en matchen.

Onlangs ontdekte ik de webshop Vinify.nl een redelijk nieuwe shop met echte pareltjes van wijnen. Dit zijn nou van die wijnen die je normaal gesproken in je favoriete restaurant treft maar in de winkel niet te vinden zijn. Ik heb mij laten adviseren door de specialisten van Vinify en zij raadden bij dit gerecht een rode wijn van Esk Valley aan. Een mooie volle wijn die toch nog heerlijk fruitig is. Ik ben benieuwd.

Het vlees heb ik caveman style gegaard. Oftewel direct tussen de kolen. Gevoelsmatig een beetje een vreemde bereidingswijze, maar hierdoor krijg je echt een mooie krokante korst op je vlees en een diepe bbq smaak. Moet je een keer proberen dus. Zorg hiervoor dat de kolen goed heet zijn. Van voren blaas je even goed zodat de as zoveel mogelijk weg is.

1
Stook de BBQ goed op en haal je roosters eruit. We gaan tussen de kolen garen vandaag.
2
Blaas zoveel mogelijk as weg voordat je het vlees erin gooit.
3
Leg het vlees dat je op kamertemperatuur hebt laten komen direct tussen de kolen.
4
Draai het vlees af en toe en verwijder evt. plakkende kolen aan je vlees.
5
Gaar tot een kern van 52 graden. Haal het vlees er dan uit. Verwijder nu goed alle aanhangende kolen en laat het 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
6
Leg de trosjes cherrytomaten nu op de bbq (wél op het rooster). Laat maar 5 minuten liggen.
7
Ondertussen maak je een mooie plank op met rucola.
8
Haal de tomaten er weer af en schik deze tussen de rucola.
9
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en rasp alvast de Parmezaanse kaas.
10
Snijd het vlees in dunne plakken en leg op de rucola. Bestrooi met peper en zout.
11
Meng de balsamico met olijfolie, peper en zout én het sap van je vlees dat vrij is gekomen tijdens het rusten. Schenk dit over je vlees en de rucola.
12
Ten slotte strooi je ook de pijnboompitten en Parmezaanse kaas erover.
Volg ons ook op social media