3-2-1 ribs
De spareribs gaar je volgens de klassieke 3-2-1 methode. In 3 delen gaar je ze tot ze perfect zijn. Roken-stomen-drogen. Officieel 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur drogen. Gezien de dikte van de ribs heb ik de tijden verkort. Te lang zorgt ervoor dat het eindresultaat taai en droog wordt. Ik ging voor fases van 2-2-0,5 uur. Het resultaat was fenomenaal! De ribs rookte ik met pruimenhout van Excellent Meat
Iberico Ribs
Waarom Iberico en geen ander ras? Simpel: Iberico is een van de toprassen voor varkensvlees. Het vlees is wat vetter. Met name het intramusculaire vet is heel mooi in dit ras. Dit zijn de kleine witte draadjes die je door het vlees ziet lopen. Dat smelt bij de bereiding en zorgt voor een heel mals en sappig eindresultaat.
Omdat het vlees van iberico een stuk smaakvoller is wilde ik er niet al teveel smaken aan toevoegen. De ribs moesten puur van smaak zijn. De toevoegingen moeten enkel de smaak van het vlees omhoog brengen. Het was dus een experiment. Maar man oh man wat pakte dat goed uit. De combi met honing, boter en een beetje sriracha voor wat pit was echt geniaal. Deze staat in de top mijn van mijn rib-lijstje!
Er is een gevaar: heb je deze gemaakt, dan vind je ze in een restaurant echt niet meer lekker.