I.v.m. faillissement Instabox is er tijdelijk geen volledige verzenddekking in Nederland en Belgie. Bekijk hier de postcodes waar wij wel versturen.

Iberico ribs met honing-boter glaze

Iberico vlees is toch wel de top van het varkensvlees. Dit Spaanse ras heeft echt heel veel smaak. Spareribs van het Iberico zie je steeds vaker op de Nederlandse markt. Heb je het nog nooit geprobeerd, dan wordt het hoog tijd. Ik ging voor de klassieke bereiding: 3-2-1 ribs op de bbq.

Iberico ribs met honing-boter glaze

Iberico vlees is toch wel de top van het varkensvlees. Dit Spaanse ras heeft echt heel veel smaak. Spareribs van het Iberico zie je steeds vaker op de Nederlandse markt. Heb je het nog nooit geprobeerd, dan wordt het hoog tijd. Ik ging voor de klassieke bereiding: 3-2-1 ribs op de bbq.

Ingrediënten

2 Racks
Ibérico spare ribs
1 el
Zwarte peper
1el
Zout
1 el
Knoflook poeder
50 gram
Roomboter
1 el
Honing
2 el
Bruine basterdsuiker
1 el
Srirachasaus
100 ml
Appelsap
100 ml
Appelazijn

Benodigdheden

Pruim rookhout
BBQ
Saus kwastje
Aluminiumfolie
Bakje water
Houtskool

Ga zelf aan de slag

3-2-1 ribs
De spareribs gaar je volgens de klassieke 3-2-1 methode. In 3 delen gaar je ze tot ze perfect zijn. Roken-stomen-drogen. Officieel 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur drogen. Gezien de dikte van de ribs heb ik de tijden verkort. Te lang zorgt ervoor dat het eindresultaat taai en droog wordt. Ik ging voor fases van 2-2-0,5 uur. Het resultaat was fenomenaal! De ribs rookte ik met pruimenhout van Excellent Meat

Iberico Ribs
Waarom Iberico en geen ander ras? Simpel: Iberico is een van de toprassen voor varkensvlees. Het vlees is wat vetter. Met name het intramusculaire vet is heel mooi in dit ras. Dit zijn de kleine witte draadjes die je door het vlees ziet lopen. Dat smelt bij de bereiding en zorgt voor een heel mals en sappig eindresultaat.

Omdat het vlees van iberico een stuk smaakvoller is wilde ik er niet al teveel smaken aan toevoegen. De ribs moesten puur van smaak zijn. De toevoegingen moeten enkel de smaak van het vlees omhoog brengen. Het was dus een experiment. Maar man oh man wat pakte dat goed uit. De combi met honing, boter en een beetje sriracha voor wat pit was echt geniaal. Deze staat in de top mijn van mijn rib-lijstje!

Er is een gevaar: heb je deze gemaakt, dan vind je ze in een restaurant echt niet meer lekker.

1
Verwijder het vlies aan de onderkant van de ribs
2
Meng de peper, zout en knoflookpoeder door elkaar en bestrooi over de ribs
3
Meng de appelazijn en de appelsap in de plantenspuit
4
Steek de bbq aan voor indirect grillen op 130 graden. Vul een bakje met water en zet die onder de ribs.
5
Leg wat rookhout tussen de kolen en leg de ribs op de indirecte zijde
6
Gaar 2 uur op constante temperatuur. Voeg evt. rookhout toe indien nodig. Spray de ribs om het half uur in met de mix uit de plantenspuit
7
Na 2 uur leg je 2 vellen alufolie op elkaar. Ter breedte van de ribs schep je hier 2 el bruine bastersuiker op, een streepje sriracha, honing en wat blokjes roomboter.
8
Leg hier de ribs met de bolle kant op, en doe hetzelfde op de ribs
9
Vouw het pakket dicht. Voordat je hem helemaal dicht hebt doe je nog een scheutje van de overgebleven appelsap/appelazijnmix toe.
10
Vouw het dan helemaal dicht en leg terug op de bbq. Wederom met de bolle kant naar beneden. Hierdoor voorkom je dat de botjes door de folie heen breken en alle sappen verloren gaan
11
Doe ditzelfde voor de 2e rib.
12
Verhoog de temperatuur naar 150 graden en gaar nog 2 uur
13
Haal de ribs uit de folie. Vang het vocht op. En leg de ribs terug op de bbq
14
Gaar de ribs nog 30 minuten zonder folie. Smeer ze meermaals in met het opgevangen vocht.
Volg ons ook op social media