De 3-2-1 methode voor de bereiding van je ribs is overkomen waaien uit Amerika. In 3 fases gaar je je ribs tot perfectie. De eerste fase staat voor het roken van de spareribs op de bbq. Ook voeg je een heerlijk smaak toe aan de ribs. In fase 2 stoom je ze gaar. En in fase 3 laat je ze opdragen en karamelliseren. Officieel staat het voor de volgende bereiding: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur opdrogen.
3-2-1 BBQ methode
Ik verdeel de 3 delen meestal in: 2,5 uur roken – 2 uur stomen – 0,5 uur opdrogen. Niet 6 maar 5 uur dus. Dit omdat de ribs hier in Nederland doorgaans wat dunner bevleesd zijn en naar mijn mening anders te droog worden. Met deze tijden kom ik altijd goed uit qua sappigheid en malsheid.
Sparerib vlies verwijderen
Voordat we überhaupt aan de slag gaan verwijder je het vliesje aan de onderkant van de ribs. De onderkant is de holle kant. Steek een mesje tussen het vlies en het bot en lift het mes, zodat het vliesje loskomt. Je kunt nu het vlies helemaal lostrekken. Voor wat meer grip gebruik je een keukenpapiertje om het vliesje beet te houden.
Spareribs kruiden
Dan gaan we de spareribs kruiden. Je kunt hierin je eigen kruidenmix ontwikkelen, maar je kunt tegenwoordig ook fantastische voorgemixte varianten pakken. Ik ga in dit recept uit van een voorgemixte variant. Bekijk altijd of er suiker in een voorgemixte variant zit, want dit heb je nodig voor het beste resultaat. Bestrooi de ribs rijkelijk met je rub en laat dit een uurtje of 2 marineren in de koelkast.