I.v.m. faillissement Instabox is er tijdelijk geen volledige verzenddekking in Nederland en Belgie. Bekijk hier de postcodes waar wij wel versturen.

Spareribs met Jack Daniels en DubbelFrisss

Ga zelf aan de slag! 3-2-1 spareribs van de barbecue is een bekend fenomeen aan het worden in Nederland. Spareribs maken was nog nooit zo lekker. In een periode van 6 uur gaar je ze volledig tot ze van het botje afvallen. Heb je het eenmaal gedaan wil je nooit meer iets anders.

Spareribs met Jack Daniels en DubbelFrisss

Ga zelf aan de slag! 3-2-1 spareribs van de barbecue is een bekend fenomeen aan het worden in Nederland. Spareribs maken was nog nooit zo lekker. In een periode van 6 uur gaar je ze volledig tot ze van het botje afvallen. Heb je het eenmaal gedaan wil je nooit meer iets anders.

Ingrediënten

2
Ibérico sparerib racks
6 el
sparerib kruiden mix
100 ml
jack daniels
100 ml
dubbelfrisss appel/perzik
100 ml
appelazijn
2 el
maple syrup
50 gram
roomboter
2 el
Srirachasaus
2 el
bbq saus

Benodigdheden

bbq
houtskool
Pruim rookhout smokeandspices.nl
braadslee
saus kwastje
aluminiumfolie
spuitflesje

Ga zelf aan de slag

De 3-2-1 methode voor de bereiding van je ribs is overkomen waaien uit Amerika. In 3 fases gaar je je ribs tot perfectie. De eerste fase staat voor het roken van de spareribs op de bbq. Ook voeg je een heerlijk smaak toe aan de ribs. In fase 2 stoom je ze gaar. En in fase 3 laat je ze opdragen en karamelliseren. Officieel staat het voor de volgende bereiding: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur opdrogen.

3-2-1 BBQ methode

Ik verdeel de 3 delen meestal in: 2,5 uur roken – 2 uur stomen – 0,5 uur opdrogen. Niet 6 maar 5 uur dus. Dit omdat de ribs hier in Nederland doorgaans wat dunner bevleesd zijn en naar mijn mening anders te droog worden. Met deze tijden kom ik altijd goed uit qua sappigheid en malsheid.

Sparerib vlies verwijderen

Voordat we überhaupt aan de slag gaan verwijder je het vliesje aan de onderkant van de ribs. De onderkant is de holle kant. Steek een mesje tussen het vlies en het bot en lift het mes, zodat het vliesje loskomt. Je kunt nu het vlies helemaal lostrekken. Voor wat meer grip gebruik je een keukenpapiertje om het vliesje beet te houden.

Spareribs kruiden

Dan gaan we de spareribs kruiden. Je kunt hierin je eigen kruidenmix ontwikkelen, maar je kunt tegenwoordig ook fantastische voorgemixte varianten pakken. Ik ga in dit recept uit van een voorgemixte variant. Bekijk altijd of er suiker in een voorgemixte variant zit, want dit heb je nodig voor het beste resultaat. Bestrooi de ribs rijkelijk met je rub en laat dit een uurtje of 2 marineren in de koelkast.

Spareribs bereiden

1
Verwijder het vlies aan de onderkant (holle kant) van de ribs.
2
Bestrooi ze rijkelijk met de dry rub en laat enkele uren in de koelkast marineren.
3
bereid je bbq voor op indirect garen met een keteltemperatuur tussen de 110 en 130 graden.
4
Voeg rookhout hout en zodra de rook mooi helder blauw uit de ketel komt leg je de ribs erop.
5
Meng de Jack Daniels, DubbelFrisss en appelazijn en doe het in het spuitflesje. Spray de ribs elk half uur in.
6
Rook de ribs op deze manier voor een periode van 2,5 uur. Voeg eventueel na verloop van tijd extra rookhout toe indien er geen rook meer uit de ketel komt.
7
Doe de ribs in een braadslede, voeg het restant van de Jack Daniels spray toe en bestrooi de ribs met maple syrop, sriraca en wat blokjes roomboter.
8
Bedek de braadslede goed met aluminiumfolie en het weer terug op de bbq. Verhoog de keteltemperatuur naar 150 graden en laat de ribs 2 uur onaangetast staan
9
Haal de ribs uit de braadslede. Voorzichtig ze zijn nu super mals.
10
Kwast ze eerst in met het vocht uit de braadslede en daarna met laag bbq-saus.
11
Leg ze nog een half uur terug op de bbq tot de saus mooi gekaramelliseerd is.
Volg ons ook op social media